A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ>>

 

Termékek Menü

Szálas tea elkészítése

Egy csésze szálas tea elkészítése nem túl bonyolult feladat, ám ahhoz, hogy tökéletes, igazán intenzív ízű teát készíts, néhány fontos dolgot be kell tartani.

szálas tea elkészítése

Szálas tea elkészítése

Általában az adott szálas tea típusától függ, hogy milyen forró vízben és mennyi ideig kell áztatni, de mégis van pár olyan szabály amit fontos betartani, ha igazán finom, intenzív ízű teát szeretnél készíteni.

Mire figyelj a szálas tea elkészítése során?

- A víz és annak hőmérséklete

Ha lehet, mindig friss, lágy vizet használj. A víz íze és lágysága jelentősen befolyásolja a tea ízét. Ha a víz  klórt és/vagy nehézfémeket tartalmaz, attól a teának  is kellemetlen mellékíze lehet.

Azt, hogy milyen hőmérsékletű legyen a víz, általában feltüntetik az adott szálas tea csomagolásán.

A forrásban lévő vizet soha sem szabad azonnal a teára önteni,mert  "megégeti" a teafüvet, ami ezáltal nem fogja a teljes ízét kiadni. A felforralt vizet mindig hagyd egy kicsit hűlni, és csak ezután öntsd a teára.

- A szálas tea mennyisége

A víz és a szálas tea mennyiségének aránya is általában fel van tüntetve a csomagoláson, de  ez egyéni ízlés kérdése is lehet, hiszen van aki erősebb, intenzívebb ízeket kedvel, míg más a gyengébbeket. Ha erősebb teát szeretnél, akkor ne áztasd tovább, a teafüvet, hanem inkább többet tegyél belőle a vízbe. Ahhoz, hogy  a szálas tea  igazi, intenzív, teljes ízét kapjuk a készítés során, nem szabad a tealeveleknek túl szorosan egymáshoz préselődni, hanem hagyni kell, hogy lazán, egymástól eltávolodva tudjanak kiázni. Ha lehet ne teatojást használj, hanem inkább áztatás után szűrd le a kiázott teafüvet.

- Az áztatás ideje

Az áztatási idő általában a tea típusától függ, a csomagoláson ezt is fel szokták tüntetni.

A gyümölcsteáknak 8-10 perc is kell a zöld, a fekete és a fehér teának 3 -5 perc is elég, míg a gyógyteáknál a gyógyfüvek fajtájától függ az áztatási idő.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy minél apróbb darabokból áll a szálas tea, annál gyorsabban ki tud oldódni az íze.

- A szála tea elkészítéséhez használt eszközök

Alapvető, hogy a szálas tea elkészítéséhez használandó eszközök tiszták legyenek, ám használat előtt érdemes forró vízzel átöblíteni, hogy véletlenül se maradjon benne semmiféle lerakódás, ami esetleg a forró víz és az áztatás hatására feloldódna. Ha lehet, akkor üveg vagy porcelán eszközöket használj.

 

Mentsd el pintersetre, használd ezt a képet: