Fagyi fajták
A fagyi egy magas élvezeti értékű, üdítő, frissítő hatású cukrászkészítmény.
A fagyi fajtákat többféle szempont szerint is csoportosíthatjuk, de előtte nézzük meg, mi is pontosan az a fagyi.
Fagyinak nevezzük a fagylaltkeverékből, fagyasztással és keveréssel (habosítással) előállított krémes állományú cukrászkészítményeket.
Ide sorolhatjuk azokat a cukortartalmú szörpöket, habokat, krémeket, melyeket az előállítási folyamat végén fagyasztanak.
A fagyi fajtákat csoportosíthatjuk összetételük szerint, a készítési mód szerint és a fagyasztási mód szerint is.
1. Összetétel szerinti fagyi fajták:
- Tejfagylalt:
- alapanyagai: tej, tejpor, tejzsír, tojás, cukor.
- Tejes fagylaltok:
- Tejszínes fagylaltok:
- jellemzője, hogy nagyobb mennyiségű tejszínnel készül, és tojássárgáját nem tartalmazhat.
- Gyümölcsfagylaltok: (vizes fagylaltok)
- vízből, gyümölcsből, cukorból és járulékos anyagokból készülnek, tejet, tojássárgáját nem tartalmazhatnak.
- a gyümölcsöt gyümölcsvelő, gyümölcslé formájában adják hozzá
- és mesterséges színezőanyagokkal festik meg, mivel a gyümölcsvelő színező ereje kevés ahhoz, hogy a fagylaltnak szép színe legyen.
2. Készítési mód szerinti fagyi fajták:
- Friss, folyékony fagylaltkeverék (kézműves fagylalt):
- Fagylaltpor:
- fagyasztás előtt vízzel folyékony fagylaltkeveréket készítenek, 15-20 percig pihentetik, majd fagyasztják
- víztartalma max. 2,5 % szállítása, tárolása olcsóbb.
- Stabilizált fagylalt sűrítmény:
- felbontás után vízzel higítják és fagyasztják
3. Fagyasztási mód szerinti fagyi fajták
- A hagyományos fagylaltot keverővel ellátott fagyasztógéppel fagyasztják ki a fagylaltpult szelencéibe mérik.
- A lágyfagylaltot folyamatos üzemelésű fagylaltgéppel fagyasztják azonnal adagolható.
- A mélyhűtött fagylalt: pasztőrözött folyékony fagylaltból, zárt technológiával készült, fagyasztás után azonnal -18 ºC-ra hűtött és legalább ezen a hőmérsékleten tárolt késztermék.
A ClaraCaffe Webáruházban többféle fagyi fajtához találsz alapanyagot. Nézd meg a kínálatot>>