A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ>>

 

Termékek Menü

Fagyi fajták

A fagyi egy magas élvezeti értékű, üdítő, frissítő hatású cukrászkészítmény.

A fagyi fajtákat többféle szempont szerint is csoportosíthatjuk, de előtte nézzük meg, mi is pontosan az a fagyi.

 

Fagyinak nevezzük a fagylaltkeverékből, fagyasztással és keveréssel (habosítással) előállított krémes állományú cukrászkészítményeket.

Ide sorolhatjuk azokat a cukortartalmú szörpöket, habokat, krémeket, melyeket az előállítási folyamat végén fagyasztanak.

A fagyi fajtákat csoportosíthatjuk összetételük szerint, a készítési mód szerint és a fagyasztási mód szerint is.

1. Összetétel szerinti fagyi fajták:

  • Tejfagylalt

          - alapanyagai: tej, tejpor, tejzsír, tojás, cukor.

  • Tejes fagylaltok:
           - olyan tejfagylalt, amely növényi zsiradékot is tartalmaz. pl. kókuszzsír, pálmaolaj.
  • Tejszínes fagylaltok:

           - jellemzője, hogy nagyobb mennyiségű tejszínnel készül, és tojássárgáját nem tartalmazhat.

  • Gyümölcsfagylaltok: (vizes fagylaltok)

           - vízből, gyümölcsből, cukorból és járulékos anyagokból készülnek, tejet, tojássárgáját nem tartalmazhatnak.

           - a gyümölcsöt gyümölcsvelő, gyümölcslé formájában adják hozzá

           - és mesterséges színezőanyagokkal festik meg, mivel a gyümölcsvelő színező ereje kevés ahhoz, hogy a fagylaltnak szép színe legyen.

2. Készítési mód szerinti fagyi fajták:

  • Friss, folyékony fagylaltkeverék (kézműves fagylalt):
          - 12 órán át szabad tárolni, + 8 C alatti hőmérsékleten.
  • Fagylaltpor:

          - fagyasztás előtt vízzel folyékony fagylaltkeveréket készítenek, 15-20 percig pihentetik, majd fagyasztják

          - víztartalma max. 2,5 %  szállítása, tárolása olcsóbb.

  • Stabilizált fagylalt sűrítmény:

          - felbontás után vízzel higítják és fagyasztják

          - előnye: könnyebb és olcsóbb a szállítása, kisebb helyen tárolható.

3. Fagyasztási mód szerinti fagyi fajták

  • A hagyományos fagylaltot keverővel ellátott fagyasztógéppel fagyasztják ki  a fagylaltpult szelencéibe mérik.
  • A lágyfagylaltot folyamatos üzemelésű fagylaltgéppel fagyasztják  azonnal adagolható. 
 
  • A mélyhűtött fagylalt: pasztőrözött folyékony fagylaltból, zárt technológiával készült, fagyasztás után azonnal -18 ºC-ra hűtött és legalább ezen a hőmérsékleten tárolt késztermék.

 

A ClaraCaffe Webáruházban többféle fagyi fajtához találsz alapanyagot. Nézd meg a kínálatot>>