A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ>>

 

Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Forralt bor

Forralt bor

Az egyik legnépszerűbb téli forróital a forralt bor, ami egy fűszeres alapú meleg ital.

A téli vásárok és egyéb rendezvények, síparadicsomok elmaradhatatlan "kelléke".

 

Forralt bor

A forralt bor egy cukorral és mézzel, illetve különböző fűszerekkel, pl. szegfűszeggel, fahéjjal, korianderrel, szerecsendióval, ánizzsal, esetleg gyömbérrel ízesített téli ital. Esetenként aszalt gyümölcsökkel teszik még ízletesebbé.

Forralt bor eredete:

Egyes források szerint a régi időkben a korán megsavanyodott bort próbálták forralással, édesítéssel és fűszerezéssel újra fogyaszthatóvá tenni.

Forralt bor típusai:

  • a klasszikus forralt bor
  • a pikáns és gyógyító forralt bor
  • gyümölcsös forralt bor
  • aszalt gyümölcsös forralt bor
  • az „igazán” alkoholos forralt bor

Milyen a jó forralt bor?

Erre a kérdésre nincs jó válasz, hiszen ahány ház, annyi szokás, ízlések és pofonok.......stb....

Készülhet fehér- vagy vörösborból, a legfontosabb szabály, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen.

A fűszereket a borral együtt melegítjük, legfontosabb szabály, hogy soha ne forraljuk, hiába az elnevezés, mert elveszti aromáját és alkohol tartalmát.

Klasszikus forralt bor recept:

Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehérbor, 1 nagyobb darab fahéj, 5-6 db szegfűszeg, 2-3 szegfűbors, 1/2 citrom.

A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük, belekarikázzuk a citromot és csészékbe töltve forrón tálaljuk.