Forralt bor
Az egyik legnépszerűbb téli forróital a forralt bor, ami egy fűszeres alapú meleg ital.
A téli vásárok és egyéb rendezvények, síparadicsomok elmaradhatatlan "kelléke".
Forralt bor
A forralt bor egy cukorral és mézzel, illetve különböző fűszerekkel, pl. szegfűszeggel, fahéjjal, korianderrel, szerecsendióval, ánizzsal, esetleg gyömbérrel ízesített téli ital. Esetenként aszalt gyümölcsökkel teszik még ízletesebbé.
Forralt bor eredete:
Egyes források szerint a régi időkben a korán megsavanyodott bort próbálták forralással, édesítéssel és fűszerezéssel újra fogyaszthatóvá tenni.
Forralt bor típusai:
- a klasszikus forralt bor
- a pikáns és gyógyító forralt bor
- gyümölcsös forralt bor
- aszalt gyümölcsös forralt bor
- az „igazán” alkoholos forralt bor
Milyen a jó forralt bor?
Erre a kérdésre nincs jó válasz, hiszen ahány ház, annyi szokás, ízlések és pofonok.......stb....
Készülhet fehér- vagy vörösborból, a legfontosabb szabály, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen.
A fűszereket a borral együtt melegítjük, legfontosabb szabály, hogy soha ne forraljuk, hiába az elnevezés, mert elveszti aromáját és alkohol tartalmát.
Klasszikus forralt bor recept:
Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehérbor, 1 nagyobb darab fahéj, 5-6 db szegfűszeg, 2-3 szegfűbors, 1/2 citrom.
A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük, belekarikázzuk a citromot és csészékbe töltve forrón tálaljuk.