Hogyan készül a koffeinmentes kávé?
Egyre többen vannak, akik tudatosan, vagy éppen orvosi tanácsra próbálják csökkenteni a koffeinbevitelt. Számukra tökéletes megoldás a koffeinmentes kávé fogyasztása. De vajon hogy állítják elő a koffeinmentes kávét?
A koffeinmentes kávé ma már teljes létjogosultságot élvez! A piaci igény növekedésével egyre többféle minőségű és kiszerelésű koffeinmentes kávéval találkozhatunk.
Fontos tudni, hogy a koffein kivonása nem változtat a kávé minőségén és élvezeti értékén. Továbbá, hogy 100%-ban koffeinmentes kávé nem létezik, bár az európai szabvány szerint elég alacsony a tűréshatár, a teljes tömeg 0,1%-a lehet a koffeinmennyiség.
Többféle eljárási mód létezik a koffeinmentes kávé előállítására. Ezeket az eljárásokat a még pörköletlen, zöld kávészemeken hajtják végre, és általában gőzöléssel kezdődnek.
A koffeinmentes kávé előállítására leginkább három módszer terjedt el, a Roselius eljárás, a Swiss Water (Svájci vizes ) és a CO2 eljárás.
1. Roselius eljárás
Ludwig Roselius, aki kávét importált Németországba, 1903-ban fedezte fel, hogy a szállítmány egy része a hajóút közben megázott, és emiatt elvesztette a koffeintartalmát, az íze azonban megmaradt. Az asszisztense, Karl Wimmer később rájött,hogyan lehet a eltávolítani a kávéból a koffeint anélkül, hogy tönkretegye a lefőzött kávé ízét. A folyamathoz gőzre, és vegyi oldószerekre van szükség. Így állították elő az első, a piacon megtalálható koffeinmentes kávét.
Roselius a kávéjának a Sanka nevet adta, amelyet a francia „Sans Caffeine” kifejezésből vett.
A koffeinmentes kávé oldószeres eljárással történő előállítása során először a nyers kávébabokat gőzölésnek teszik ki vagy forró vízbe áztatják. Ez azt eredményezi, hogy a kávébabok sejtszerkezete megnyílik, így már kivitelezhetővé válik az oldószerekkel történő koffeinmentesítés. Ezek az oldószerek megkötik a koffeint, így amikor a kávébabokat kimossák, már a koffeinnel együtt távozik az oldószer. Költséghatékonyság szempontjából ez a legelterjedtebb előállítási mód.
2. Swiss Water ( svájci vizes ) eljárás
Ezt a környezetbarát előállítási módot az 1980-as években a svájci Coffex cég fejlesztette ki. Itt is először vízbe áztatják a kávébabokat, de ezzel a módszerrel nem kerülnek vegyi anyagok a kávébabokba.
A koffeint vízalapú zöld kávé kivonattal oldják ki a kávéból vagy zöld kávé eleggyel telített vizet használnak. A koffeinnel telt vizet ezt követően aktív szénszűrőn keresztül szűrik meg.A Swiss Water eljárás nem a legköltséghatékonyabb, ezért ezt a minőségi kávéknál alkalmazzák. Nagy előnye viszont, hogy környezetbarát, és az eljárás során más hasznos anyagok nem oldódnak ki a kávéból, így az ízvilág is megmarad.
3. CO2 eljárás
A legmodernebb eljárásban szén-dioxidot használnak a koffeinmentesítéshez. A szén-dioxid szuperkritikus állapotában alkalmas a koffein szelektív kivonására, a többi oldható összetevő befolyásolása nélkül. Ekkor a CO2 a gáz és a folyékony közötti halmazállapotban van. A nehezen elképzelhető jelenséget 250 atmoszféra (körülbelül 253 bar, ami a kávégép pumpanyomásának több mint 28-szorosa) nyomás alatt lehet létrehozni. Ez a legköltségesebb technológia, amely azonban – érzékszervi szempontból – a legjobb minőséget biztosítja.
Az egyes technológiák más és más hatást gyakorolnak a kávé ízére, amit különböző fajta kávékeverékek kialakításával ellensúlyoznak a gyártók. A fő cél, hogy a fogyasztó ne érezzen különbséget, hogy milyen fajta ( koffeinmentes vagy koffeines ) kávét fogyaszt.
S hogy a koffeinmentes kávé nem csak a kávéforgalmazók, hanem a tudósok fantáziáját is izgatja, annak bizonyítéka, hogy japán kutatók már dolgoznak a genetikai módosítással előállított koffeinmenetes kávén.