A ClaraCaffe.hu honlap sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához. További információ>>

 

Termékek Menü

Koffeinmentes kávéfajták

A két legismertebb kávéfajta az arabica és a robusta. A legtöbb kávéfeldolgozó ezt a két fajta kávét dolgozza fel és forgalmazza. De hogyan lesz ezekből koffeinmentes kávé?

 

Nézzük meg először mi is az a koffein!

A koffein egy fehér színű, keserű ízű vegyület, mely természetes formájában a kávén kívül még nagyjából 60 féle növényben megtalálható. Hatását tekintve élvezetiszerként, élelmiszeripari és gyógyszeripari alapanyagként használják.

Az egyik legfontosabb hatása, hogy stimulálja a központi idegrendszert, emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, növeli a szív munkáját. Éppen ezért sokan orvosi tanácsra próbálják elhagyni, vagy legalább csökkenteni a koffeinbevitelt. S hogy a kávézás élményét megtarthassák, a koffeinmentes kávékat választják.

A két legnagyobb kávéfajta közül az arabica kávé természetes koffeintartalma valamivel alacsonyabb, mint a robusta kávéké, aromája, ízvilága azonban jóval gazdagabb, ezért a koffeinmentes kávék alapját is többnyire ez a fajta kávé adja.

A koffeinmentesítés egy olyan eljárás, melynek során a kávé koffeintartalmát úgy távolítják el, hogy a kávé minősége és élvezeti értéke ne sérüljön.

A még pörköletlen, zöld kávészemeket gőzölési eljárásnak vetik alá, majd olyan anyagban áztatják, ami kivonja belőlük a koffeint úgy, hogy a bennük lévő íz- és illatanyag megmaradjon. Többféle koffeinmentesítési eljárás létezik, az oldószeres eljárásoktól kezdve az egészen környezetbarát eljárásig.

Az egyes technológiák más és más hatást gyakorolnak a kávé ízére, amit különböző fajta kávékeverékek kialakításával ellensúlyoznak a gyártók. A fő cél, hogy a fogyasztó ne érezzen különbséget, hogy milyen fajta ( koffeinmentes vagy koffeines ) kávét fogyaszt.

Tudni kell azonban, hogy 100%-ban koffeinmentes kávé nem létezik, bár az európai szabvány szerint elég alacsony a tűréshatár, a teljes tömeg 0,1%-a lehet a koffeinmennyiség. Egy csésze koffeinmentes kávé nagyjából 3-8 mg koffeint tartalmaz. Ez annyira alacsony érték, hogy a hatás szinte nem is érzékelhető.

Nézd meg a koffeinmentes kávéinkat>>